Eerdere Flotilla’s

VRIJDAG 26 JUNI 2015

Een eerste schip van de Freedom Flotilla III naar de Gaza-strook heeft donderdagnacht het Griekse eiland Kreta verlaten en koers gezet naar Gaza. De Freedom Flotilla III begon haar tocht op 12 mei met het vertrek van het scheepje de Marianne vanuit Götheborg in Zweden met een lading medicijnen voor ziekenhuizen in Gaza. Inmiddels hebben zich andere schepen bij de Marianne gevoegd en is de lading uitgebreid met andere humanitaire hulpgoederen en onder meer zonnepanelen. Het konvooi hoopt Gaza zondag of maandag te bereiken.
Aan boord zijn zo’n 70 mensen, onder wie de voormalige Tunesische president Moncef

Marzouki, de Israelische parlementariër Bassel Ghattas (Gezamenlijke Lijst), Europarlementariërs, journalisten en activisten.  De deelname van Ghattas zorgde voor veel tumult in Israel. Onder meer vond woensdag een debat plaats in een commissie van de Knesset, het Israelische parlement, nadat rechtse parlementariërs hadden gevraagd de parlementaire immuniteit van Ghattas op te heffen.
Minister van Cultuur Miri Regev deed eerder een soortgelijk verzoek aan procureur generaal Weinstein. De opwinding lijkt sterk op de reacties die Ghattas’ partijgenote Hanine Zoabi in 2010 kreeg, nadat ze aan boord van het Turkse schip Mavi Marmara had deelgenomen aan de Freedom Flotilla II.
Tijdens de poging van deze IIe Flotilla doodden Israelische commando’s negen ongewapende Turken aan boord van de Mavi Marmara, nadat ze dit schip hadden geënterd. De organisatoren van de derde Flotilla zeggen voorzorgsmaatregelen te hebben genomen om een herhaling van een dergelijke moordpartij te voorkomen. Onder meer hebben zij gezorgd dat diverse internationale organisaties, personen en instellingen geïnformeerd zijn over het vreedzame karakter van de missie. Een van de instanties was het Amerikaanse Congres. Het kreeg een brief waarin werd geëist dat Israel zijn acht jaar oude onmenselijke blokkade van Gaza beëindigt en waarin om Amerikaanse bescherming van de Flotilla werd gevraagd.
Israel ziet de poging de blokkade te breken als ”een gevaar voor Israels veiligheid”, en is vastberaden de Flotilla tegen te houden. Een voorproefje daarvan kreeg de Flotilla alvast één dezer dagen toen bleek dat een van de schepen ’s nachts in de haven was gesaboteerd. Duikers hadden beide schroeven van het schip onklaar gemaakt en  zodanige schade veroorzaakt dat het schip gezonken zou zijn als het zee had gekozen, zo vertelde de kunstenaar Dror Feiler, een ex-Israeli die in Zweden woont en net als in 2010 deelneemt aan deze poging de illegale blokkade van Gaza te breken. De sabotage-actie aan één van de schepen was  overigens een exacte een kopie van een dergelijke actie tegen de Flotilla II in 2010. Toen werd op precies dezelfde wijze één van de scheepjes, vermoedelijk door Israelische duikers, onklaar gemaakt.

POSTED BY ABU PESSOPTIMIST

VRIJDAG 28 MEI 2010  abupessoptimist

De Israëlische journalistiek, die zich de laatste tijd met haar kritiekloos rapporteren over ‘spionagezaken’.tegen Palestijnse Israëli’s en Israëlische klokkenluiders toch al niet van haar beste kant laat zien, dreigt nieuwe dieptepunten te bereiken met de nadering van de Free Gaza schepen, dit weekeinde.Blijkbaar voelen ook veel kranten en journalisten zich belaagd door deze zoveelste ‘antisemitische’ aanval op de integriteit van de joodse staat (al moet gezegd dat Haaretz zich gunstig onderscheidde met een editorial die verdedigde dat het beter is te praten met Hamas dan een blokkade van Gaza vol te houden). Maar zoals gezegd; dat was een uitzondering. De prijs voor de smerigste krantenkop gaat wat mij betreft voorlopig naar YNet die het waagde te komen met: ‘MK in the service of Hamas’, oftewel ‘Parlementslid in dienst van Hamas’. Dat ging over Hanin Zuabi (foto), een lid van de Arabische Balad-partij dat zich aan boord van de Free Gaza-vloot heeft begeven. Eén van haar medeschepelingen daar is trouwens  Raed Salah, leider van de Islamitische Beweging, noordelijke afdeling uit Nazareth.

Zuabi en Salah stellen zich met hun inscheping bloot aan arrestatie, want dat is het lot dat Israëlische deelnemers aan vloot te wachten staat. Israël heeft zich goed voorbereid. De negen schepen zullen worden aangehouden en opgebracht naar de haven van Ashdod. Een deel van de haven is daar al afgesloten en in gereedheid gebracht, terwijl een grote tent is opgezet om de ongeveer 800 schepelingen op te vangen, te controleren en te sorteren. Ze zullen voor de keus worden gesteld, ofwel een papier tekenen dat ze uit Israël weg zullen  blijven, waarop ze op kosten van Israël op een vliegtuig naar hun land van herkomst worden gezet, of opgesloten worden in een gevangenis.
Dat Israël de komst van de schepen zeer ernstig opvat blijkt uit de moeite die het zich geeft. Zo gaf Yossi Gal, secretaris-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken, gisteren een persconferentie waarin hij de Free Gaza onderneming een ‘inbreuk op de internationale wetten’, een ‘absolute provocatie’ en een ‘goedkope publiciteitsstunt’ noemde. De secretaris-generaal herhaalde ook wat andere functionarissen al eerder hadden gezegd dat er in Gaza ‘geen sprake is van een humanitaire crisis’. Update: zijn baas, minister Lieberman deed het later op de dag nog eens dunnetjes over. Voor de radio zei ook hij dat het Gaza aan niets ontbreekt. Hij noemde de Free Gaza onderneming ‘gewelddadige propaganda tegen Israël’ en hij voegde eraan toe dat Israël ‘geen inbreuk op zijn soevereiniteit zal dulden’. (Hij vergat daarbij dat Gaza helemaal niet bij Israël hoort en dat Israël altijd beweert dat het de bezetting ervan heeft beëindigd, maar de man is sowieso niet erg serieus te nemen). Haaretz meldde dat minister van defensie Ehud Barak en secretaris-generaal Yossi Gal vrijdag een rondje telefoongesprekken voerden met vertegenwoordigers van de landen waaruit deelnemesr aan Free Gaza afkomstig zijn om hen te vertellen wat er te geburen staat.

Israëlische functionarissen hebben zich intussen de afgelopen dagen uitgeput om op persconferenties en rondleidingen duidelijk te maken hoezeer het de Gazanen aan niets ontbreekt, maar dit soort leugens keert zich tegen hen zoals Shirin Tadros van Al Jazeera English in onderstaand  filmpje genadeloos laat zien. (Zelf gaf ik gisteren bijzonderheden over armoede, gebrek en ondervoeding in Gaza, hier)

Israël heeft ook de ambassadeurs van Cyprus, Ierland, Griekenland, Zweden en Turkije – de landen van waaruit de schepen vertrekken (of al zijn vertrokken) gevraagd ze vast te houden. Alleen Cyprus heeft op deze waarschuwing gereageerd en gezegd dat de schepen daar niet mogen aanleggen. Maar dat maakt niets meer uit, want de vloot is nu onderweg naar een ‘meeting point’ in de internationale wateren. Alleen Israël kan hen nu nog tegenhouden. En als het dat doet ‘levert dat een enorme diplomatieke en politieke crisis op, ‘ waarschuwde Hanin Zuabi al. Iets wat impliciet  werd toegegeven door Yigal Palmor, de woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken: ‘We kunnen dit niet winnen op het vlak van de public relations. Als we toelaten dat ze eieren naar ons gooien, staan we in ons hemd met ei op ons gezicht. Als we ze tegenhouden dan staan we te kijk als bruten.’.
Greta Berlin, een van de organisatoren van Free Gaza, maakte de opmerking die waarschijnlijk het duidelijkst weergeeft waar het hele verhaal van de Free Gaza-flotilla om draait. ‘Dit gaat niet over het leveren van hulpgoederen. Dit gaat over het breken van het beleg van 1,5 miljoen mensen,’ zei ze. Nu maar hopen dat dit geluid door deze actie duidelijk overkomt en door veel mensen – en uiteindelijk ook regeringen – zal worden overgenomen.

POSTED BY ABU PESSOPTIMIST

DELEN