Activisten aan boord van de Freedom vrezen Israelische aanval

Activists on board Gaza Freedom Flotilla fear imminent Israeli attack

Presstv, 3 aug. 2018

Een boot met een Zweedse vlag die probeert het beleg van Gaza te doorbreken, verwacht op elk moment te worden aangevallen  door Israëlische troepen.

Vandaag (vrijdag), een paar uur geleden  spraken we met Press TV-verslaggever Richard Sudan, die momenteel aan boord is van het zeilschip Freedom met medische hulp aan boord ​​voor de belegerde Palestijnen, en activisten die proberen het bewustzijn te vergroten over de door Israël opgelegde blokkade.

Hij zei dat hij en elf pro-Palestijnse activisten aan boord van de boot zich op minder dan 90 zeemijl van Gaza bevinden.

‘ Ongeveer een dag geleden hadden we een korte stop in Alexandrië,” zei hij. “We verwachtten eigenlijk een soort verzet van het Egyptische leger, maar integendeel, nadat ze ons hadden gecontroleerd, adviseerden ze ons in feite om op weg te gaan. Er waren een paar mensen daar die ons gunstig gestemd waren. ‘

Maar Richard Sudan zei dat hij verwacht dat de Freedom vandaag door de Israëlische strijdkrachten wordt aangehouden, aangezien een eerder Flotilla-schip, de Al Awda, afgelopen zondag werd aangevallen.

‘ Gezien het feit dat de Al Awda op ongeveer 49 zeemijl afstand was toen deze werd onderschept, verwachten we binnen de komende vier tot vijf uur te worden onderschept, als het nog licht is,’ zei Sudan.

‘ Het zou ook kunnen dat de Israëlische bezettingstroepen ons ’s nachts willen arresteren, wat een heel ander verhaal zou worden. We weten dat er klaarblijkelijk een bepaald niveau van geweld was door de Israëlische marine toen ze de Al Awda overnamen, dus iedereen is duidelijk een beetje nerveus. En we zijn heel dichtbij. We kunnen misschien door de blokkade breken. ‘

Hij voegde eraan toe: ‘ Iedereen is opgewekt, natuurlijk is er medische hulp aan boord. Het is een volledig niet-gewelddadige missie waarvoor de activisten aan boord zijn opgeleid. Als er enig geweld aan boord is, komt het niet van deze activisten hier. Er bestaat een strategie die heel specifiek is en die in wezen geen enkele weerstand inhoudt. We weten niet zeker of dat het geval was op de Al Awda; we horen dat ze probeerden te voorkomen dat de Israëlische bezettingsstroepen de stuurhut overnamen. ‘

#Freedom is 64 zeemijl van #Gaza – 100% windkracht! We eisen dat niemand  met de boot onder #Swedish vlag in internationale wateren lastig valt en ons recht op onschuldige doorvaart wordt gerespecteerd.

#SOSjustfuture4Palestine #DemandPressFreedom#HandsOffFreedom #FreedomFlotilla #Gauze4Gaza pic.twitter.com/lRrWN8JNlk

– Freedom Flotilla (@GazaFFlotilla) 3 augustus 2018

Op zondag vielen de Israëlische troepen de Al Awda aan en sleepten het naar de Israëlische haven Ashdod, nadat het de bevelen om te stoppen met varen naar de Gazastrook negeerde .

De schepen zijn ongeveer twee maanden onderweg geweest om de kust van Gaza te bereiken, nadat ze vanuit Scandinavië zijn vertrokken, en stopten op hun route in verschillende havensteden in Europa.

In het verleden zijn de meeste boten enkele tientallen mijlen verwijderd van de kust van Gaza onderschept door de Israëlische marine en vervolgens naar Ashdod gesleept, waar activisten worden vastgehouden, ondervraagd en vervolgens uit Israël worden gedeporteerd.

Een van de meest spraakmakende pogingen in 2010 liep dodelijk af, toen Israëlische commando’s het  flotilla schip Mavi Marmara bestormden dat probeerde Gaza te bereiken. Tien Turkse activisten stierven tijdens die aanval.

Israël heeft bewegingsbeperkingen opgelegd aan de Gazastrook sinds het begin van de jaren negentig. De beperkingen werden geïntensiveerd in juni 2007, toen Israël een land-, zee- en luchtblokkade oplegde aan Gaza, als vermeld vanwege veiligheidsoverwegingen.

Dappere, fatsoenlijke mensen (inclusief #Israëli’s) moeten zich nu uitspreken, zoals Zohar Chamberlain Regev deed door zich aan te sluiten bij de #FreedomFlotilla. Lees hier over haar en lees haar interview waarin ze de aanval op ‘Al Awda’, haar deelnemers en de Pers Vrijheid beschrijft. https://t.co/NcrylF6B2R pic.twitter.com/OatcOfyJ04

– Freedom Flotilla (@GazaFFlotilla) 3 augustus 2018

Ongeveer 1,8 miljoen Palestijnen in Gaza blijven ‘ opgesloten’ en hen is de vrije toegang tot geheel Palestina en de buitenwereld ontzegd. De blokkade heeft de leefomstandigheden in de enclave aan de kust ondermijnd en de economische en sociale structuur gefragmenteerd. Het isolement van Gaza is verergerd door beperkingen die door de Egyptische autoriteiten zijn opgelegd aan Rafah, de enige grensovergang met Egypte voor personen.

Presstv.com

 

DELEN