Israel bouwt een zeebarrière langs de grens met Gaza

Minister van Defensie Avigdor Lieberman zegt dat de nieuwe barrière de ‘mogelijkheid van het binnendringen’ van Israel over zee zal voorkomen.

27 mei 2018

Israel is begonnen te bouwen aan een zeewering die erop gericht is te voorkomen dat Palestijnen uit Gaza haar grondgebied binnendringen, heeft het Israelische Ministerie van Defensie gezegd.

De barrière, die bestaat uit versterkte golfbreker met prikkeldraad, wordt enkele kilometers ten noorden van Gaza aangelegd en zal tegen het einde van het jaar voltooid zijn.

“Dit is de enige barrière in zijn soort in de wereld, die de mogelijkheid van infiltreren in Israël over zee effectief zal blokkeren,” zei Avigdor Lieberman, de Israelische minister van Defensie, in een verklaring op zondag.

“Dit gaat Hamas verder dwarsbomen, dat een andere strategische mogelijkheid zal verliezen [nadat] enorme bedragen zijn geïnvesteerd in zijn ontwikkeling.”

Volgens de Israëlische media gaf het Ministerie van Defensie de opdracht om de barrière te bouwen in de nasleep van de Gaza-oorlog in 2014 en na te hebben ontdekt dat Hamas-jagers met succes Israël over zee waren binnengekomen.

De Gazastrook zit onder de blokkade van Israel en, in mindere mate, Egypte sinds Hamas de controle over het grondgebied overnam.

Israelische marineschepen hebben het voor de vissers van Gaza moeilijk gemaakt om voorbij een bepaald punt te vissen. [Officieel ligt dat punt in zee op zes zeemijlen ofwel elf kilometer van het strand. In de praktijk beperkt zich dat tot drie kilometer, red.] Ze hebben in het verleden vaak het vuur op Palestijnse schepen geopend.

Verhoogde spanningen

[Zondag 27 mei zijn drie mannen gedood vanuit een Israelische observatiepost.] Een dag eerder vielen Israelische vliegtuigen twee doelen aan die behoorden tot de Hamas-beweging, hoewel er geen slachtoffers werden gemeld.

Meer dan 118 Palestijnen zijn gedood in de Gazastrook sinds massale protesten die het recht op terugkeer vereisten eind maart van start gingen. Yahiya Sinwar, het hoofd van Hamas in Gaza, heeft opgeroepen tot verdere massale protesten op 5 juni, de dag waarop de Zesdaagse oorlog van 1967 werd beëindigd, waarbij de Gazastrook, de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem door Israel werden veroverd

Al Jazeera News   27 mei 2018

Over het belang van de visvangst

 

DELEN